Waarom is mijn toilet verstopt?

 

Een verstopt toilet is zeer vervelend. Het begrijpen van de meest voorkomende oorzaken van toiletverstoppingen is de eerste stap om ze te voorkomen en een soepel functionerende badkamer te garanderen.

In deze blog onderzoeken we de mogelijke boosdoeners achter toiletverstoppingen en bespreken we waarom het in sommige gevallen het beste is om de expertise van een rioolspecialist in te schakelen.

Camera inspectie

Overmatig toiletpapiergebruik

Eén van de meest voorkomende redenen voor een verstopt toilet is overmatig gebruik van toiletpapier. Hoewel toiletpapier is ontworpen om in water af te breken, kan het gebruik van een overmatige hoeveelheid het leidingsysteem overbelasten, wat tot verstoppingen kan leiden.

Niet-doorspoelbare artikelen doorspoelen

Veel huishoudelijke artikelen zijn niet bedoeld om door het toilet te worden gespoeld. Artikelen zoals vochtige doekjes, wattenbolletjes, flosdraad en producten voor vrouwelijke hygiëne worden niet gemakkelijk afgebroken in water en kunnen na verloop van tijd bijdragen aan hardnekkige verstoppingen.

Oudere sanitairsystemen

Verouderde sanitairsystemen kunnen gevoeliger zijn voor verstoppingen met als gevolg van een opeenhoping van sediment, roest of minerale afzettingen in de leidingen. Na verloop van tijd kunnen deze ophopingen de doorgang verkleinen, waardoor het gemakkelijker wordt voor vuil om vast te gaan zitten en een verstopping te veroorzaken.

Boomwortelinfiltratie

Voor huiseigenaren met buitenleidingen kunnen boomwortels een aanzienlijke bedreiging vormen. Wortels die op zoek zijn naar vocht kunnen in de rioolbuizen infiltreren waardoor verstoppingen ontstaan ​.

Vreemde voorwerpen

Het per ongeluk doorspoelen van vreemde voorwerpen zoals speelgoed, haaraccessoires of kleine voorwerpen, kan verstoppingen veroorzaken. Het is essentieel om kleine kinderen in de gaten te houden om te voorkomen dat er per ongeluk voorwerpen in het toilet terechtkomen.

Problemen met rioolleidingen

In sommige gevallen kunnen toiletverstoppingen wijzen op grotere problemen met de rioolleiding. Een beschadigde of ingestorte rioolleiding kan de afvalwaterstroom vanuit je huis belemmeren, wat kan leiden tot terugkerende toiletverstoppingen en mogelijke backups in andere sanitaire voorzieningen.

Wanneer moet je een rioolspecialist bellen?

Hoewel sommige toiletverstoppingen kunnen worden opgelost met een zuiger of een afvoerslang, kunnen aanhoudende of terugkerende verstoppingen een teken zijn van een groter probleem. Hier zijn tekenen dat het tijd is om een ​​rioolspecialist te raadplegen:

  • Frequente verstoppingen: als je toilet regelmatig verstopt raakt, ondanks je inspanningen om het schoon te maken, is er mogelijk een onderliggend probleem in het rioleringssysteem.
  • Opborrelen: als je merkt dat water of rioolwater op andere plekken opborrelt, zoals gootstenen of douches, duidt dit op een groter probleem met de hoofdriolering.
  • Vieze geuren: onaangename geuren die uit afvoeren of toiletten komen, kunnen een teken zijn van een rioolprobleem dat professionele aandacht vereist.

Conclusie

Hoewel sommige toiletverstoppingen kunnen worden opgelost met doe-het-zelf-methoden, kan het ook zijn dat je een rioolspecialist moet inschakelen. Een rioolspecialist kan een grondige inspectie uitvoeren, het probleem diagnosticeren en er weer voor te zorgen dat je riolering goed functioneert.

Meer blogs

Hoe vernieuw je een riool?

Riolering blijft niet voor eeuwig goed. Je moet dit op een gegeven moment vervangen.

Hoe kan je stank opsporen in huis?

Stink het al een tijd in je huis of in je bedrijf? Hoe kan je er achter komen waar dit vandaan komt?

Neem contact met ons op

Of stuur ons een bericht

We nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.