Hoe kan je stank opsporen in huis?

 

Er is niets zo verontrustend als wanneer je jouw huis binnenloopt en je wordt begroet door een onaangename geur. Het identificeren van de bron van de mysterieuze geuren kan een uitdagende taak zijn, maar kan bijna altijd opgelost worden.

In deze blog begeleiden we je stapsgewijs door het proces om de oorzaak van die ongewenste geuren te vinden.

Stankopsporing

Volg je neus

Het kan zijn dat je reukvermogen je naar de bron leidt. Begin door systematisch door je huis te lopen en de plekken op te schrijven waar de geur het meest uitgesproken is. Bepaalde delen van het huis zijn gevoeliger voor het ontstaan geurtjes. Controleer plaatsen zoals de keuken, badkamer en wasruimte, evenals vochtige of slecht geventileerde ruimtes. Inspecteer ventilatieopeningen, hoeken, gootstenen, afvoeren en afvalverwijderingen op achtergebleven voedseldeeltjes of verstoppingen, aangezien dit veelvoorkomende bronnen van onaangename geuren zijn.

Controleer op schimmel en meeldauw

Schimmel en meeldauw gedijen goed in vochtige omgevingen en kunnen een bron van onaangename geuren zijn. Inspecteer ruimtes met een hoog vochtgehalte, zoals badkamers, kelders en kruipruimtes. Zoek naar zichtbare tekenen van schimmel, zoals verkleurde muren of plafonds, en verhelp eventuele waterlekken onmiddellijk.

Onderzoek apparaten

Huishoudelijke apparaten, vooral apparaten waarbij water betrokken is, kunnen verborgen bronnen van geuren zijn. Controleer achter de koelkast, onder de vaatwasser en rond de wasmachine op lekkages of stilstaand water. Reinig of vervang filters in apparaten zoals airconditioners en luchtontvochtigers.

Onderzoek het sanitair

Vuile geuren komen vaak voort uit problemen met de riolering. Inspecteer afvoeren, gootstenen en vuilstortplaatsen op vuil of verstoppingen. Laat water door zelden gebruikte afvoeren lopen om stinkend water of droogheid te voorkomen, die kunnen bijdragen aan geurtjes. Als de geur aanhoudt, kan een professionele rioolspecialist nodig zijn om complexere loodgietersproblemen op te lossen.

Evaluatie van ventilatiesystemen

Inspecteer de ventilatiesystemen van je huis, inclusief luchtkanalen en filters. Vuile of verstopte filters kunnen onaangename geuren door het hele huis verspreiden. Reinig of vervang de filters regelmatig en overweeg een professionele kanaalreiniging in te plannen om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren.

Controleer verborgen ruimtes

Check verborgen of zelden gebruikte ruimtes, zoals kasten, zolders en kruipruimtes. Knaagdieren of ongedierte kunnen in deze gebieden hun toevlucht zoeken en geuren en uitwerpselen achterlaten.

Raadpleeg een rioolspecialist

Als je pogingen om de bron van de geur te lokaliseren niet succesvol blijken, is het wellicht tijd om professionals in te schakelen. Rioolspecialisten kunnen met hun stank opsporingssysteem grondige inspecties uitvoeren en oplossingen bieden voor hardnekkige of complexe geurproblemen.

Meer blogs

Hoe vernieuw je een riool?

Riolering blijft niet voor eeuwig goed. Je moet dit op een gegeven moment vervangen.

Waarom is mijn toilet verstopt?

Een verstopt toilet komt heel vaak voor en is vervelend. Hoe komt dit en hoe voorkom je dit?

Neem contact met ons op

Of stuur ons een bericht

We nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.